Idrett vs Janteloven

Hei, først takk for alle tilbakemeldingene etter sist innlegg! Veldig morsomt!
Å ikke minst morsome spørsmål, dette har først til et nytt innlegg der jeg skal ta for meg noe veldig «hellig» i Norge. Nærmere bestemt den berømte Janteloven. Før jeg starter vil jeg si at dette er sett fra mitt ståsted som toppidrettsutøver og hvordan loven passer inn mot de som driver med idrett på et høyt nivå.

De fleste i Norge har hørt om, eller lest janteloven! Det er den loven alle som stikker seg litt ut fra mengden får slengt i trynet.

Foreksempel de som tørr å gå egne veier og skiller seg ut fra «alle andre» folk, for de som så Sirkus Northug på mandag leste han den opp i starten av programet før han krøllet den sammen og kastet den.

Janteloven lyder slik:

 1. Du skal ikke tro at du er noe.
 2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
 3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
 4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
 5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
 6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
 7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
 8. Du skal ikke le av oss.
 9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
 10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

Nå tenker du sikker javel? å poenget er?

Joda her kommer det, å jeg trenger vel ikke si det mildt heller? Fuck jantelaoven…..hvertfall store deler av den…!!!
Hvorfor? Vel det er enkelt å svare på, for hvordan kan en toppidrettsutøver bli best i sin idrett hvis han ikke tror han er noe, ikke tror han er bedre enn andre og ikke tror han duger til noe?

Jeg er rimelig sikker på at de som tar NM, VM eller OL gull tror de er best.
Men jeg kan aldri være 100% sikker på hva de tenker, men jeg vet hva jeg liker å tenke.
Derfor kan jeg skrive litt om det, for på mitt nye lag har jeg fått en god trener som har gitt meg troen på at det han gir oss av treningsplaner og opplegg er best, det vil si at det vi gjør er bedre enn det de andre gjør. Hvis vi følger planen blir vi BEDRE en de andre fordi vi gjøre noe de ikke gjør! Noe som bryter med noen av disse berømte lovene.

La meg ta dere gjennom et ritt (Tour de Hallingdal) og ja jeg vet, et turritt etapperitt er det ikke så høyt nivå på, men man slår de som stiller til start. Vi tar første etappe der jeg vant som eksempel.
Dette rittet er et godt eksempel på at janteloven ikke fungerer særlig godt i idrett. I en fellestart er det mye taktikk i sykling, som de fleste vet er sykling en lagsport der et lag jobber for et felles mål.
I dette rittet hadde jeg kapteinsrollen og jeg hadde et vist antall ryttere til å jobbe fort meg. Jeg skulle vinne den grønne trøyen sammenlagt (poeng trøyen). På første etappe var det 1 innlagt spurt og selvfølgelig målgang, så hvor kommer janteloven inn?

Uten å gå i detaljer skal jeg gå fort igjennom etappen: Underveis gikk mange tanker gjennom hodet, før den innlagte spurten tenkte jeg kun på å spare krefter å være klokere en de andre, da spurten kom var det viktig å igjen være klokere enn de andre, jeg tenkte også at jeg var mye bedre enn dem. Jeg viste også godt hvor spurten var å hadde planlagt mulige situasjoner i hodet noe som gjorde at jeg viste mer enn de andre. Jeg ble med på et lite støtt 1km før spurten, de stoppet opp og jeg tenkte straks at jeg går direkte fordi jeg er best til det her og jeg duger.

Jeg vant den spurten, med over 200meter. Adrenalinet pumpet og hjernen tenkte, jeg er best, jeg duger, jeg er bedre enn de andre og jeg er klokere taktisk enn dem. Så ble selvtilliten høy, jeg tenkte jeg er noe, dette vinner jeg!!!

Når målgang nærmet seg gjentok dette seg, laget mitt ofret seg (Alex og Sverre). De slet ræva av seg inn mot spurten, Sverre hadde planlagt opptrekk inn mot rundkjøringen fordi han viste at farten gikk ned fordi som la lengre bak, han var klokere enn de andre.

Jeg gikk forbi Sverre inn i rundkjøringen, kom alene ut på andre siden med høy fart og fikk stor luke som jeg økte og kontrolerte inn mot mål. Da lo jeg litt av de andre fordi vi hadde lykktes.

Dette var en etappe, men slik fortsatte vi resten at etappene. Satt i de riktige bruddene fordi vi var klokere, bedre, viste mer og gjennomførte det.
På siste etappe var det fryktelig mye poeng å kjempe om, igjen var vi klokere ved å ha Elias fra den gang OneCo Mesterhus på laget i brudd som blokket poeng for meg, jeg tenkte på alle de avsluttende rundene at jeg var best, smartere, og raskere enn alle andre, jeg tok alle poengene som var mulig untatt 1 jeg ga bort til Gjermund!

Igjen satt jeg igjen med grønntrøye og en god følelse + en konklusjon om at janteloven ikke er noe for meg og ikke passer særlig godt for idrettstutøvere som vil bli BEST.!!

litt rart innlegg men pytt pytt..!!! Dere velger jo selv å lese det, kom gjerne med forslag til hva dere vil lese/høre om.

Avslutter med 3 bilder fra nevnt konkurranse, mål bilde, sammenlagt resultat av poengkonkurransen og trøyen:

603413_10151895617695394_2046564376_n

Her går jeg i mål på første etappe med veldig god margin! (de er lengre bak enn det ser ut til)

image_1357839025508242

Her er sammenlagt listen over poengkonkurransen (stor luke til 2 mann)

552329_10151907184990394_2101669881_n

Her er trøyen jeg syklet med på alle etappene og vant + bamsene jeg fikk hver dag
for å ha den på hver enkelt etappe.

Categories: Uncategorized | Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , | 7 kommentarer

Innleggsnavigasjon

7 thoughts on “Idrett vs Janteloven

 1. Nissefar

  Hei Dan!
  Gikk du virkelig gjennom siste rundkjøring? Var det et stort fall bak? Det er vel i så fall ikke noe å le av? Synes janteloven er en bra ting som gjør at nordmenn ikke er like kjepphøye som f.eks. Svenskerne, men interessant åhøre dine synspunkter.
  God kveld

  • Sverre slapp meg foran inn i rundkjøringen slik at jeg komm inn med best fart, dette gjorde at de andre måtte bremse og mistet fart, ingen som veltet, de spurtet bare dårlig:D bra du kommer med tilbakemeldinger, jeg viste ikke at nissen var så glad i å lese blogger

 2. Niklas

  Hei, må si dette var nok et kempebra innlegg av deg Dan!
  Man må ha troen på at man er den beste i rittene man kjører, ellers er det jo ikke noe poeng!! Hvorfor skulle man i så fall stille til start?
  Kult at du vant grønn trøje,det er sånn som ikke skjer ved en tilfeldighet, men ved målrettet arbeid! Morro at du gir kred til lagkameratene dine når de hjelper deg, tror det er mange som ikke vet at det er vanlig å ofre seg for en kaptein, slik de gjorde for deg. Kanskje noe å skrive om etterhvert?

  Mvh
  Niklas

  • Ikke sant Niklas, man må sette seg mål.
   Takk for tilbakemeld. Veldig godt poeng det med lagarbeid, ser ofte at det blir nevnt! Bra tips til neste innlegg så da skal jeg prøve å få det til i løpet av morgen dagen:)

 3. Filip

  Hei Dan Erik!
  Likte dette innlegget jeg også, tror du du har noe av det samme i deg som gjør at Petter Northug er så god, altså liksom hvordan han klarer å ta ut alt av krefter for å vinne? Vet ikke om det er riktig, men tenkte bare å spørre. I tillegg likte jeg godt bildebloggen som jeg sa før! Et annet spørsmål jeg og har er: hvorfor gjorde du det ikke bedre på prologen i Tour de Hallingdal? Er ikke du en type som passer bra på prologer siden du spurter bra?

  • Hei Filip. takk for kommentar og hyggelig at du liker innleggene, da blir det lettere for meg å skrive om det dere liker å høre om!
   Du har nok rett i at jeg og Petter har mye av det samme mentalt, men enn så lenge mangler jeg noe av det fysiske, men tro meg, det kommer med trening snart:)
   Det at jeg ikke gjorde det bra på prologen er lett å svare på, jeg dreit i den… Jeg spurtet inn til bakken og tok det helt piano opp! Den hadde nok passet meg veldig bra så kort den var, men jeg velger å tenke på de små tingene! Med tanke på at første etappe var kun timer etter prologen valgte jeg å være litt klokere enn de andre å spare krefter! Jeg hadde fokus på grønn trøye:)

 4. Reblogged this on DanErikHansen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: